19.03.2013

Mazurek z jabłkami


Kolejna propozycja na święta to mazurek. 
Mazurki jak sama nazwa wskazuje nie pochodzą z Mazur najprawdopodobniej przywędrowały do naszego kraju razem z bakaliami z krajów Orientu.

Mazurek taki najprostszy i na pewno zasmakuje każdemu.

Składniki
  • 1 żółtko
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g mąki pszennej
Foremkę prostokątną o bokach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą (można również zagnieść ciasto ręcznie) . Ciastem wykładamy dno foremki., nakłuwamy widelcem po całej powierzchni (aby ciasto nie wybrzuszyło się) i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy na złoty kolor. Studzimy. 

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • galaretka dowolnego smaku
Jabłka obieramy. wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki, tak przygotowane jabłka przekładamy do garnka i dusimy aż jabłka się rozpadną na puree. Zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się dobrze rozpuści. Odstawiamy do schłodzenia. Gdy ostygnie smarujemy masą nasze ciasto, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 

Wierzch można polać czekoladą i ozdobić kandyzowanymi owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly