21.03.2013

Drożdżówki z jabłkami


Niewyobrażalnie smaczne. Puchate, mięciutkie. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu. Jedyną wadą jest to że tak szybko znikają :)
Drożdżówki można polukrować lukrem.

Składniki na 10 sztuk:
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
Mleko wlewamy do małego garnuszka lekko podgrzewamy. Z całej objętości mleka odmierzamy 3 łyżki i zalewamy nimi skruszone świeże drożdże dodajemy do nich 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy odstawiamy na kilka minut. Do garnuszka z mlekiem dodajemy masło i stapiamy je. 
Mąkę przesiewamy dodajemy cukier i cukier waniliowy ( jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je teraz) jajko, mleko z masłem i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto . Wierzch miski nakrywamy folią spożywczą i odkładamy na 40 minut w ciepłe miejsce. 

Składniki na nadzienie:
  • 500 g jabłek
  • sok z połowy cytryny 
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g rodzynków
  • 50 g płatków migdałowych
Jabłka myjemy, obieramy , wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Jabłka skrapiamy sokiem cytryny, dodajemy skórkę. Całość mieszamy z cukrem, następnie dusimy pod przykryciem około 5 minut. Do jabłek dodajemy rodzynki i płatki migdałowe. Studzimy.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm. Na placku rozkładamy równomiernie nadzienie. Ciasto zwijamy jak roladę. Roladę tniemy na 10 równych plasterków. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190ºC . Pieczemy 20 minut.

Drożdżówki można polać lukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly