11.03.2013

Chlebek cynamonowy


Dzisiaj przepis na chlebek z cynamonem. Cudowny, delikatny, mięciutki, smakował bosko :) 
I  znikł dosłownie w kilka minut :)
A jeśli zostanie wam na drugi dzień to możecie zrobić z niego np tosty na śniadanie. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
  • 250 ml mleka 
  • 50 g masła
  • 1 duże jajko
Mąkę z solą przesiewamy. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je teraz i mieszamy je razem z mąką. 
Natomiast jeśli używamy świeże drożdże to skruszamy je do małej miseczki i dodajemy 7 łyżek mleka (które odmierzamy z ilości podanego mleka) dodajemy cukier, jedną łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut.
Delikatnie podgrzewamy resztę mleka i roztapiamy w nim masło. Dodajemy jajko i roztrzepujemy je w mleku. 
Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże i mleko z masłem. Wszystko razem zagniatamy. Masa powinna być miękka ale nie klejąca ( w razie potrzeby można dodać troszkę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta lub mąki jeśli jest zbyt klejąca) Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
W międzyczasie dno i boki foremki ( keksówki ) o wymiarach 26 x 12 x 7 wykładamy papierem do pieczenia oraz przygotowujemy  

Składniki:
  • 50 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i mieszamy.

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe wykładamy na oprószony mąką blat i chwilkę zagniatamy. Rozwałkowujemy na prostokąt 26 x 40 cm i grubość 2 cm. Tak rozwałkowane ciasto smarujemy pędzelkiem mlekiem lub wodą i posypujemy wcześniej przygotowanym cukrem z cynamonem. Całość zwijamy dosyć luźno, w kształt rolady. Przekładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości. 
Pieczemy w temperaturze 180ºC około 35-40 minut na złoto brązowy kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly