25.03.2013

Babka pomarańczowo-kakaowo-klonowa



Bajki o babie ciąg dalszy :) Wersję podstawową tej babki wzbogaciłam o kakao i syrop klonowy. Polecam mój eksperyment bo wyszedł naprawdę udany :) Mniam mniam 


Składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 10 łyżek syropu klonowego
Dużą foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem, oprószamy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC.
Mąkę z proszkiem i kakaem przesiewamy. Białka ubijamy na bardzo sztywno. Dodajemy żółtka i cały czas miksując po łyżce cukier. Następnie dodajmy skórkę pomarańczową, syrop klonowy oraz porcjami mąkę i delikatnie mieszamy.
Masło topimy w małym garnuszku i gorące wlewamy do naszej masy. Mieszamy aż masło dobrze się połączy.
Pieczemy do suchego patyczka około 60 minut. Można oprószyć cukrem pudrem, lub polukrować i ozdobić kolorowymi cukiereczkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly