30.03.2013

Sernik krakowski


Na tegoroczne święta na moim stole królować będzie sernik królewski. Tego roku miałam ochotę na tradycję :)


Składniki na spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 1 jajko
Z podanych składników zagniatamy ciasto . Odkładamy 1/3.  Wkładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na bok. Resztę ciasta wykładamy dno tortownicy . Wkładamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC  . Pieczemy 20 minut.

Składniki na masę serową:
  • 750 g sera, trzykrotnie zmielonego ( ja użyłam quarka- tylko taki miałam)
  • 6 jaj, białka i żółtka osobno
  • 80 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (najlepiej cukru pudru)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynków
Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na krem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku i części twarogu. Ucieramy aż składniki się połączą.
Białka ubijamy na sztywno. Pianę przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy mąkę i rodzynki. Mieszamy do równomiernego rozprowadzenia się składników. Można dodać ulubiony aromat. 
Przekładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy kratkę z pozostawionego ciasta. 
Pieczemy w temperaturze 160ºC , około 50-60 minut (do lekkiego zbrązowienia ciasta)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly