18.03.2013

Hot cross buns


Dzisiaj przepis na tradycyjne bułeczki pieczone w Wielki Piątek w Anglii ale można je kupić przez okrągły rok w tutejszych sklepach. 
Przepis chociaż wydaje się długi i skomplikowawszy w rzeczywistości bardzo łatwy . A smak po prostu  wspaniały :)
Przepis Paul'a Hollywood.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 14 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 80 g sułtanek / rodzynek
  • 50 g różnych suszonych i kandyzowanych owoców pokrojonych w kostkę
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 75 g mąki pszennej
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego

Z całej objętości mleka odlewamy 1/6 szklanki do której skruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Resztę mleka przelewamy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu dodajemy masło i roztapiamy. Zdejmujemy garnuszek i ochładzamy.

Mąkę, sól, cukier i drożdże ( jeśli używamy suszonych dodajemy je teraz) umieszczamy w dużej misce. Robimy mały dołeczek do którego wlewamy nasz zaczyn, mleko z rozpuszczonym masłem oraz wbijamy jajko. Całość zagniatamy. Ciasto powinno mieć miękką teksturę ale nie klejące( ewentualnie możemy dodać troszkę mąki) dobrze zagniecione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i całość umieszczamy w ciepłym miejscu. Odkładamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

Po tym czasie do ciasta dodajemy sułtanki, owoce kandyzowane, jabłko, cynamon oraz otartą skórkę z  pomarańczy. Zagniatamy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 1/2 godziny. 
Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i całość ciasta dzielimy na 15 równych części. Każdą część formujemy w kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach między sobą. Przykrywamy lnianą ściereczką do napuszenia.

W międzyczasie sporządzamy pastę mączną która posłuży nam do zrobienia krzyży na naszych bułeczkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 220ºC W tym celu 75 g mąki wsypujemy do małej miseczki i dodajemy do niej około 5 łyżek wody. Mieszamy aby powstała jednolita gęsta (aby można było nią przeciskać przez rękaw cukierniczy) nie za rzadka (wtedy się rozpłynie) pasta. Gdy bułeczki podrosną wyciskamy na nich pastą kształt krzyża (okrągłą tylką ). 
Pieczemy około 20 minut na złoto brązowy kolor. Studzimy na metalowej kratce. Gdy będą jeszcze ciepłe smarujemy je podgrzanym dżemem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly