30.03.2013

Babka drożdżowa


Tak tak za późno już na wypieki wielkanocne. 

Ale byłam tak zabiegana że nie dałam rady wcześniej opublikować posta. A przecież ona cały rok tak samo pysznie smakuje :)

Składniki:

Na zaczyn:
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 125 g mąki pszennej
Drożdże skruszamy do dużej miski,dodajemy cukier, mleko i mąkę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się drożdży i grudek z mąki. Najlepiej za pomocą trzepaczki. Odstawiamy na 30 minut.

Składniki na ciasto:
  • 375 g mąki 
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 szczypty soli
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 100 g stopionego i przestudzonego masła
  • 2 garści rodzynków
Do miski z zaczynam dodajemy mąkę, cukier, jajka, żółtka, sól. Wyrabiamy. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy masło, rodzynki, skórkę i zagniatamy aż ciasto pochłonie masło. Odstawiamy na 30 minut. 

W międzyczasie smarujemy dużą formę masłem. Zagniatamy i przekładamy do formy. Odstawiamy do podrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 170ºC   30-40 minut (do suchego patyczka)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly