22.03.2013

Kolorowa babka- Tulipan


Przeglądając różne strony i blogi kulinarne natrafiłam na ten przepis. Babkę troszeczkę zmodyfikowałam i teraz przeplata się różnymi smakami i aromatami. Chociaż nie bardzo jestem zadowolona z koloru otrzymanego z użycia kisielu następnym razem dodam troszkę  czerwonego barwnika w paście aby bardziej zaostrzyć kolor.


Składniki:
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • otarta skórka z cytryny lub pomarańczy
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 1/2 szklanki maku
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy mąkę, olej oraz wodę dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy łyżeczkę mąki i otartą skórkę, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel *, do czwartej mak. 
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Wykładamy ciasta robiąc kleksy. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180
ºC stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly