27.03.2013

Ciasteczka wielkanocne, Lukier królewski

Z racji że moje dzieciaczki mają już w tym tygodniu przerwę w nauce, postanowiłam dać im małe zajęcie:) Upiekłam im ciasteczka a o dekorację miał zatroszczyć się Wiktor i Stasio. Przepis na lukier królewski który znajduje się poniżej pochodzi od Mich Turner z jej książki Spectacular cakes.

Składniki:

  • 225 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 280 g mąki pszennej


Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy chwilkę aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na folię spożywczą. Zawijamy dokładnie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy na dobrze oprószony blat. Rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy wybrane kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut w temperaturze 180 ºC. Studzimy na metalowej kratce.

Lukier królewski:
  • 350 g przesianego cukru pudru 
  • 1 białko
  • sok z połowy cytryny
  • barwniki spożywcze w paście
Białko umieszczamy w miseczce lekko roztrzepujemy (ale nie produkujemy pęcherzyków powietrza) dodajemy cukier i sok z cytryny całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Lukier do szlaczków powinien być na tyle gęsty aby można go było wyciskać przez tylkę bez oporów ale nie za rzadki. Powinien po wyciśnięciu utrzymywać kształt nie rozlewając się na boki. Natomiast lukier do wypełniania przerw powinien być troszeczkę rzadszy.W razie potrzeby można dodać troszkę wody jeśli będzie zbyt gęsty lub cukru jeśli za rzadki. 










Do zabarwienia lukru potrzebujemy dosłownie ilość barwinia jak główka szpilki

Wypełnianie lukrem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly