12.03.2013

Sernik pomarańczowy

Uwielbiam serniki które nie wymagają różnych skomplikowanych czynności. A samo przygotowanie jest łatwe i szybkie. Tak jest i w tym wypadku. Chociaż największą trudnością okazało się czekanie aż sernik ostygnie:) U mnie nie zdążył całkowicie ostygnąć bo rodzina nie dawała mi spokoju i dekoracja z czekolady się rozpłynęła :( A sernik jest ( był ) nieziemsko pyszny.  Polecam.


Składniki na spód:

  • 225 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g jasnego cukru muscovado
  • 3 łyżki kakao

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC . Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Z całości masła odmierzamy 175 g kroimy w kostkę (resztę na razie odstawiamy). Masło umieszczamy w malakserze, dodajemy mąkę, cukier i kakao. Miksujemy. Składniki powinny wyglądem przypominać bułkę tartą. Masę przesypujemy do przygotowanej wcześniej foremki, równo rozprowadzamy po całej powierzchni lekko ugniatając. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy w foremce. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150ºC .

Składniki na masę serową:

  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 800 g sera białego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 225 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu powstania kremowej, jednolitej konsystencji. Masę przelewamy na wystudzony spód. Pieczemy około 1 1/2 godziny. Wierzch powinien się ściąć i delikatnie ze złocić. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik około 1 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągamy sernik z piekarnika i studzimy go w chłodnym miejscu najlepiej całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly