27.02.2013

Pavlova z sosem malinowym i malinami

Z okazji 100 przepisu na moim blogu przepis specjalny :) 


Składniki na beze:
  • 6 białek
  • 350 g cukru pudru
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po łyżce cukier .Na końcu  dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Bezę przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na którym rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Formujemy kształt bezy. Wkładamy do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC, po 5 minutach 
zmniejszamy temperaturę do 130ºC i pieczemy około 120 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach  piekarnika najlepiej całą noc.

Składniki na sos malinowy:
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
Maliny wkładamy do małego garnuszka dodajemy 2 łyżki wody i ustawiamy na małym płomieniu. Gotujemy aż maliny się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko, pestki wyrzucamy a pure przekładamy do garnuszka dodajemy cukier i znowu ustawiamy na mały ogień. Gotujemy często mieszając aż odparuje woda  i powstanie gęsty sos. Odkładamy do przestygnięcia.

Składniki na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietany kremówki (w UK polecam double cream )
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż będzie gęsta.

Ponadto potrzebne będą nam:
  • 200 g malin
  • 50 g startej czekolady gorzkiej
Czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej, przelewamy do małego pojemniczka wyłożonego folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na kilka minut aż czekolada zastygnie ale będzie jeszcze plastyczna ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wykonanie:

Bezę przekładamy na paterę. Na bezę wykładamy bitą śmietanę, polewamy sosem malinowym, układamy maliny. Wierzch posypujemy czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly