20.02.2013

Grissini


Grissini to nic innego jak paluszki z ciasta chlebowego. Najczęściej podawane  we Włoszech przed posiłkiem. Jest to rodzaj pieczywa, który kształtujemy w długie i wąskie paluszki, dodatkowo możemy posypać je sezamem, makiem,  lub solą morską. Wspaniale nadają się jako przegryzka w ciągu dnia Rewelacyjnie sprawdzają się do wędlin (prosciutto, parmeńską) które możemy owinąć wokół paluszków i podać np na przyjęcie. Są chrupiące, suche w środku, lekko słonawe. Oryginalnie ciasto formuje się rozciągając  ręcznie ja troszkę ułatwiłam sobie pracę :)


Składniki:
  • 2 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 425 g mąki chlebowej (w UK strong white bread flour)
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek*
  • 40 g sezamu

Drożdże umieszczamy w małej miseczce i zalewamy je 4 łyżkami ciepłej wody, chwilkę mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.Mąkę,cukier,sól umieszczamy w dużej misce. Dodajemy drożdże i 250 ml ciepłej wody i oliwę. Wyrabiamy 5-7 minut na gładką elastyczną masę. Przykrywamy lnianą ściereczkę i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 40 x 15 cm. Znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Pod koniec oczekiwania włączamy piekarnik na 220 ºC .Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Tniemy na cienkie paseczki około 5-6 mm. Układamy na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm. Pieczemy około 15-18 minut Studzimy na metalowej kratce.


*można zamienić na olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly