Lemingtony
Lemingtony pamiętam z dzieciństwa. Mama często je przygotowywała a później nie wiem dlaczego zaginęły z naszego menu. Bardzo miło było powrócić do tego przepisu i na pewno do niego jeszcze wrócę nie raz. Porcja jaką ja piekłam nie była duża jeśli chcecie możecie ją podwoić i upiec w większej foremce.
Składniki:
- 125 g masła, miękkiego
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 2 średnie jajka
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Masło,cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt miksujemy aż powstanie kremowa masa. Przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki.
Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia*.
*najlepiej pozostawić na całą noc wtedy będzie się lepiej kroiło
Polewa:
- 200 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 25 g masła
- 5 łyżek mleka
- 200 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Ciasto kroimy w 16 równych części. Kokos wsypujemy do miseczki lub na talerz. Każdą część ciasta moczymy z każdej strony w polewie po czym obtaczamy w kokosie. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia polewy.
Komentarze
Prześlij komentarz