12.02.2013

Szarlotka w kratkę


Przepis na tą szarlotkę pochodzi z programu Pani Ewy Wachowicz. Tak kusząco wyglądała że nie musiałam się długo zastanawiać czy wypróbować . A teraz mogę z czystym sumieniem stwierdzić że jest pyszna. Bardzo polecam. Troszeczkę zmodyfikowany.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jako
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • duża garść rodzynków namoczonych w rumie (ja zastąpiłam sherry)
  • duża garść prażonych orzechów włoskich
  • 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowy
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy masło. Siekamy nożem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko. Szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

W międzyczasie dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki możemy leciutko posmarować masłem  i oprószyć mąką pszenną (nie koniecznie).
Jabłka obieramy i kroimy na tzw księżyce dodajemy cynamon, 2 łyżki cukru, mieszamy do równomiernego pokrycia jabłek cynamonem.

Po upływie godziny wyjmujemy ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykładamy dno. Jeszcze raz zagniatamy ścinki ciasta, rozwałkowujemy i tniemy paski około szerokości 4 cm wykładamy nimi bok foremki.

Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłko posypujemy orzechami i rodzynkami. 
Następnie rozwałkowujemy mniejszą część tniemy na paski szerokości około 1,5 cm i układamy kratkę na cieście na końcu pasek ciasta układamy przy brzegu foremki.
Pieczemy w temperaturze 180 ºC około 45 minut.

Po upieczeniu środek ciasta smarujemy podgrzanym dżemem boki osypujemy cukrem pudrem

         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly