Pączusie
Dzisiaj kolejna propozycja na tłusty czwartek. Przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdzy
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżka alkoholu
- otarta skórka z cytryny
- 3 łyżki oleju
- olej do smażenia
Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy bardzo małą okrągłą foremką o średnicy 2 cm. Wycięte kółeczka przekładamy na oprószony blat. Pączusie od razu smażymy* na złoty kolor.
Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zimne pączki obtaczamy w lukrze.
Składniki na lukier:
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- około 1 szklanki cukru pudru
*najlepiej smaży się w frytkownicy w której pączki wkładamy bez sitka, następnie sitkiem dociskamy pączki do oleju aby całe były zatopione w oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz