01.02.2013

Pączusie


Dzisiaj kolejna propozycja na tłusty czwartek. Przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki.




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka alkoholu
  • otarta skórka z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • olej do smażenia
Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Z drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na kilka minut. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz nasz zaczyn. Wyrabiamy kilka minut aż ciasto będzie elastyczne . Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką do podwojenia objętości.

Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy bardzo małą okrągłą foremką o średnicy 2 cm. Wycięte kółeczka przekładamy na oprószony blat. Pączusie od razu smażymy* na złoty kolor.
Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zimne pączki obtaczamy w lukrze.

Składniki na lukier:
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • około 1 szklanki cukru pudru
Cukier rozcieramy z sokiem z cytryny, jeśli będzie za rzadki dodajemy więcej cukru

*najlepiej smaży się w frytkownicy w której pączki wkładamy bez sitka, następnie sitkiem dociskamy pączki do oleju aby całe były zatopione w oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly