12.02.2013

Pancakes


Dzisiaj zapraszam na Pancakes w dwóch różnych wariacjach pierwsza z bananami druga z borówką amerykańską. Samo ciasto jest w obu przypadkach takie same a więc możecie zastąpić je innymi owocami a może i kawałkami czekolady :) Gdy zapytałam moje dzieci które wolą to zdania były podzielone :) czyli wszystko kwestia gustu ale dla mnie i te i te były bardzo dobre.



Składniki na pancakes bananowe:

  • 160 g mąki pszennej
  • 300 ml maślanki
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 dojrzałe banany
  • syrop klonowy lub miód do polania 


Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę na końcu wmieszać pokrojone w kostkę banany. Smażymy na patelni na którą wlewamy troszeczkę oleju.
Usmażone pancakes oblewamy syropem klonowym lub miodem

Składniki na pancakes borówkowe:


  • 160 g mąki pszennej
  • 300 ml maślanki
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 200 g borówki amerykańskiej

Sos borówkowy:

  • 4 łyżki wody 
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g borówki


Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę na końcu wmieszać borówkę. Smażymy na patelni na którą wlewamy troszeczkę oleju.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do małego garnuszka dodajemy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu aby borówka puściła sok. Sok zredukujemy do konsystencji płynnego miodu.
Usmażone pancakes oblewamy sosem borówkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly