26.02.2013

Ciasto cytrynowe z kruszonką

Bardzo smaczne i puszyste ciasto a podczas pieczenia tak pięknie pachnie w domu,
a przygotowanie tego ciasta zajmuje 5 minut. Polecam i napewno się nie zawiedziecie :)

Kruszonka:
  • 75 g masła, miękkiego
  • 75 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Foremkę kwadratową o boku 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy aż składniki będą przypominały bułkę tartą. Kruszonkę przekładamy do miski. Malaksera nie myjemy wkładamy do niego składniki na ciasto.

Składniki:
  • 175 g masła, miękkiego
  • 175 g cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na jednolite ciasto.
Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Wyrównujemy i posypujemy równomiernie kruszonką lekko dociskamy. Pieczemy 50-60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly