20.04.2015

Zemsta teściowej


Przeglądając internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów na ciasta po wpisaniu w wyszukiwarkę najpopularniejsze ciasta od razu pojawiło mi się ciasto zemsta teściowej. Tak mnie zaintrygowała nazwa że od razu zabrałam się za pieczenie. I powiem efekt był pyszny.







Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g drobnego cukru
  • 6 żółtek
Masło rozpuszczamy, odkładamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zalewamy letnim tłuszczem.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą, schładzamy około 30 minut.
Dwie blaszki o bokach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. 
Ciasto po schłodzeniu szybko zagniatamy, wałkujemy i wykładamy dno blaszki z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Jedną część ciasta pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Studzimy.

Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 230 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków migdałowych
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukier. Bezę ubijamy aż cukier nie będzie wyczuwalny a piana będzie szklista. Bezę przekładamy na drugą część ciasta, wyrównujemy i posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy.

Składniki na warstwę wiśniową:
  • około 700 g wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 ml szklanki wrzątku
  • 250 ml soku wiśniowego
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Następnie wlewamy sok wiśniowy i dodajemy wiśnie. Odstawiamy aż galaretka zacznie tężeć i wtedy wylewamy ją na ciasto bez bezy, wyrównujemy i równomiernie rozkładamy wiśnie na cieście. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia

Składniki na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody 
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Wykładamy na galaretce, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta z bezą.
Odstawiamy najlepiej na całą noc aby blaty kruchego ciasta zmiękły.



1 komentarz:

  1. Świetne połączenie smaków - galaretka wiśniowa dodaje świeżości :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly