Zemsta teściowej
Przeglądając internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów na ciasta po wpisaniu w wyszukiwarkę najpopularniejsze ciasta od razu pojawiło mi się ciasto zemsta teściowej. Tak mnie zaintrygowała nazwa że od razu zabrałam się za pieczenie. I powiem efekt był pyszny.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 350 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g drobnego cukru
- 6 żółtek
Masło rozpuszczamy, odkładamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zalewamy letnim tłuszczem.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą, schładzamy około 30 minut.
Dwie blaszki o bokach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Ciasto po schłodzeniu szybko zagniatamy, wałkujemy i wykładamy dno blaszki z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Jedną część ciasta pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Studzimy.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 230 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka płatków migdałowych
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukier. Bezę ubijamy aż cukier nie będzie wyczuwalny a piana będzie szklista. Bezę przekładamy na drugą część ciasta, wyrównujemy i posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy.
Składniki na warstwę wiśniową:
- około 700 g wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
- 2 galaretki wiśniowe
- 500 ml szklanki wrzątku
- 250 ml soku wiśniowego
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Następnie wlewamy sok wiśniowy i dodajemy wiśnie. Odstawiamy aż galaretka zacznie tężeć i wtedy wylewamy ją na ciasto bez bezy, wyrównujemy i równomiernie rozkładamy wiśnie na cieście. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Wykładamy na galaretce, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta z bezą.
Odstawiamy najlepiej na całą noc aby blaty kruchego ciasta zmiękły.
Świetne połączenie smaków - galaretka wiśniowa dodaje świeżości :)
OdpowiedzUsuń