02.04.2015

Ciasteczka "Pisanki"


Pyszne ciasteczka i myślę że będą ozdobą nie jednego stołu ( mojego na pewno ). Wyglądają bardzo uroczo. Jeśli nie macie wykrawaczki jajka zawsze możecie użyć innych kształtów a nawet zwykłej szklanki. 





Składniki na około 25 ciasteczek:

  • 90 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 180 mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ziarenka z 1 wanilii

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Mielimy aż utworzy się gładka jednolita kula (ciasto można zagnieść ręcznie). Ciasto owijamy folią spożywcza i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto umieszczamy na blacie oprószonym mąką, chwilkę zagniatamy, wałkujemy na grubość 3 mm. Wykrawaczką wycinamy ciasteczka które układamy na blaszce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Ciasteczka umieszczamy w lodówce na 20 minut. 
Pieczemy około 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 220 cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Cukier puder przesiewamy dodajemy białko mieszamy aż powstanie gładki lukier. 
Lukier dzielimy do miseczek. Do każdej dodajemy odrobinę barwnika. Dokładnie mieszamy. Każdą część przekładamy do worka cukierniczego. Tuż przed zdobieniem odcinamy końcówkę woreczka. Wyciskamy lukier na ciasteczka pamiętając aby w pierwszej kolejności wycisnąć ranty następnie wypełniamy ciasteczka lukrem.
Aby otrzymać kroki na ciasteczkach należy do odrobiny czarnego barwnika dodać troszkę wody,rozrządzić. Pędzelek o sztywnym włosiu moczymy po czym naciągamy włosie i puszczamy (chlapiemy).




1 komentarz:

Printfriendly