16.04.2015

Sos karmelowy


Dzisiaj coś pysssznego. Sos karmelowy domowej roboty.  Prosty w wykonaniu bez użycia termometru cukierniczego. W lodówce można przechowywać nawet 2 tygodnie a przyda się do polewania ciast, deserów lodów, owoców. A nawet do podjadania prosto z lodówki.
Niebo w gębie :)


















Składniki na sos karmelowy:
  • 50 ml wody
  • 150 g jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu lub golden syrupu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
Wodę, cukier i golden syrup umieszczamy w garnuszku na średniej mocy palnika. Podgrzewamy aż cukier się całkowicie rozpuści (nie mieszamy). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy masło i powoli dolewamy śmietanę. Mieszamy rózgą. Uważamy aby się nie poparzyć. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly