22.04.2015

Bezowe grzybki


Dzisiaj będą grzybki. Bezowe grzybki. Czyż nie prawda że wyglądają uroczo? Przydadzą się do następnego ciasta które pojawi się na blogu :)






Składniki:

  • 50 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
Dodatkowo:
  • 40 g czekolady
  • kakao do oprószenia grzybków
Piekarnik rozgrzewamy do 90- 100 °C. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukier puder przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżeczce drobny cukier. Miksujemy aż masa będzie sztywna i szklista a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy na jednolitą masę. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.
Wyciskamy bezy przypominające kapelusze i trzonki. 
Suszymy około 2 godziny (najlepiej spróbować bezę) i albo skrócić albo wydłużyć czas suszenia bez.
Studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W "kapeluszach" od spodniej strony ostrym nożykiem robimy dziurkę. Spód pędzelkiem smarujemy czekoladą. Kapelusz nakładamy na "trzonek " grzybka. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Tak postępujemy z resztą grzybków.
Wierzch posypujemy kakaem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly