Bezowe grzybki
Dzisiaj będą grzybki. Bezowe grzybki. Czyż nie prawda że wyglądają uroczo? Przydadzą się do następnego ciasta które pojawi się na blogu :)
Składniki:
- 50 g cukru pudru
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru
- 40 g czekolady
- kakao do oprószenia grzybków
Cukier puder przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżeczce drobny cukier. Miksujemy aż masa będzie sztywna i szklista a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy na jednolitą masę. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.
Wyciskamy bezy przypominające kapelusze i trzonki.
Suszymy około 2 godziny (najlepiej spróbować bezę) i albo skrócić albo wydłużyć czas suszenia bez.
Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W "kapeluszach" od spodniej strony ostrym nożykiem robimy dziurkę. Spód pędzelkiem smarujemy czekoladą. Kapelusz nakładamy na "trzonek " grzybka. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Tak postępujemy z resztą grzybków.
Wierzch posypujemy kakaem.
Komentarze
Prześlij komentarz