16.04.2015

Najlepsze ciasto bananowe z sosem karmelowym


Moja rodzina bardzo lubi banany i zawsze w moim domu można znaleźć te owoce. Ale niestety niekiedy kilka zostaje i gdy są już bardzo dojrzałe a nie lubię gdy coś się marnuje to wtedy zamrażam (bez skórki). A gdy są potrzebne wtedy zawsze mogę wykorzystać je do najróżniejszych koktajli albo wykorzystuję je i piekę ciasta bananowe :) I dzisiaj właśnie takie ciasto chcę Wam za proponować.





Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 145 g miękkiego masła
  • 165 g jasnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorącego mleka
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. 
Banany obieramy ze skórki umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i widelcem rozgniatamy na puree.
Masło i cukier miksujemy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę, pure z bananów i płatki owsiane. Mieszamy. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na sos karmelowy:
  • 50 g masła
  • 110 g jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu lub golden syrupu
  • 150 ml śmietany kremówki
Masło, cukier i golden syrup umieszczamy w garnuszku na średniej mocy palnika. Podgrzewamy aż cukier się całkowicie rozpuści (nie mieszamy). Garnek ściągamy z ognia, powoli dolewamy śmietanę i mieszamy rózgą. Uważamy aby się nie poparzyć. 






4 komentarze:

Printfriendly