Najlepsze ciasto bananowe z sosem karmelowym
Moja rodzina bardzo lubi banany i zawsze w moim domu można znaleźć te owoce. Ale niestety niekiedy kilka zostaje i gdy są już bardzo dojrzałe a nie lubię gdy coś się marnuje to wtedy zamrażam (bez skórki). A gdy są potrzebne wtedy zawsze mogę wykorzystać je do najróżniejszych koktajli albo wykorzystuję je i piekę ciasta bananowe :) I dzisiaj właśnie takie ciasto chcę Wam za proponować.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 145 g miękkiego masła
- 165 g jasnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki gorącego mleka
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy.
Banany obieramy ze skórki umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i widelcem rozgniatamy na puree.
Masło i cukier miksujemy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę, pure z bananów i płatki owsiane. Mieszamy. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na sos karmelowy:
- 50 g masła
- 110 g jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki miodu lub golden syrupu
- 150 ml śmietany kremówki
Bajka! :>
OdpowiedzUsuńMiło mi że tak uważasz :)
Usuńpyszności i jeszcze ten lejący się karmel.. :)
OdpowiedzUsuńOj widzę że nie tylko ja jestem fanką takich smaków :)
Usuń