Muffinki cytrynowe


Pyszne muffinki posypane cukrem cytrynowym. Delikatne, mięciutkie, bardzo cytrynowe i wilgotne.
Najlepsze na ciepło ale zimne też są pyszne :)






Składniki na 8-9 muffinek:


  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki otartej ze skórki z cytryny
  • 1 jajko
  • 80 ml maślanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło, cukier,skórkę z cytryny i jajko miksujemy. Następnie dodajemy maślankę, sok z cytryny i mąkę. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. 
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka. Studzimy muffinki na metalowej kratce. W między czasie przygotowujemy posypkę.

Dodatkowo:
  • 80 g zwykłego cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki rozpuszczonego masła
Cukier i otartą skórkę umieszczamy w malakserze. Mielimy chwilkę.

Wykonanie:
Jeszcze ciepłe muffinki smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cytryną.




Komentarze

Popularne posty