Muffinki cytrynowe
Najlepsze na ciepło ale zimne też są pyszne :)
Składniki na 8-9 muffinek:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 75 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki otartej ze skórki z cytryny
- 1 jajko
- 80 ml maślanki
- 2 łyżki soku z cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło, cukier,skórkę z cytryny i jajko miksujemy. Następnie dodajemy maślankę, sok z cytryny i mąkę. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka. Studzimy muffinki na metalowej kratce. W między czasie przygotowujemy posypkę.
Dodatkowo:
- 80 g zwykłego cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1-2 łyżki rozpuszczonego masła
Cukier i otartą skórkę umieszczamy w malakserze. Mielimy chwilkę.
Wykonanie:
Jeszcze ciepłe muffinki smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz