Łabędzi puch
Rozpoczyna się okres komunijny. A ja mam dla Was przepis na pyszne ciasto. Niezawodny biszkopt i do tego pyszna masa kokosowa. Fajnie się kroi i pięknie prezentuje. Na pewno będzie ozdobą komunijnego stołu ale i nie tylko.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 dużych jaj
- 140 g drobnego cukru
- 2 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Blaszkę o bokach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Biszkopt przekładamy do formy wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Studzimy.
Składniki na masę kokosową:
- 500 ml mleka
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 200 g drobnego cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy
- 3/ 4 szklanki podprażonego kokosu
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy bułki. Odkładamy aż bułki rozmokną. Dodajemy cukier i kokos. Podgrzewamy a następnie chwilkę smażymy na małym ogniu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy partiami masę kokosową.
Wykonanie:
Zimny biszkopt przecinamy na dwa równe blaty. Spodni biszkopt smarujemy dżemem, wykładamy 3/4 masy kokosowej. Przykładamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch smarujemy resztą masy i oprószamy podprażanym kokosem. Chłodzimy w lodówce.
Wygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńZagości u mnie na święta 🎄😁
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę pysznych świąt.
Usuń