30.04.2015

Łabędzi puch


Rozpoczyna się okres komunijny. A ja mam dla Was przepis na pyszne ciasto. Niezawodny biszkopt i do tego pyszna masa kokosowa. Fajnie się kroi i pięknie prezentuje. Na pewno będzie ozdobą komunijnego stołu ale i nie tylko.



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dużych jaj
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Blaszkę o bokach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Biszkopt przekładamy do formy wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Studzimy.

Składniki na masę kokosową:
  • 500 ml mleka
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy 
  • 3/ 4 szklanki podprażonego kokosu
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy bułki. Odkładamy aż bułki rozmokną. Dodajemy cukier i kokos. Podgrzewamy a następnie chwilkę smażymy na małym ogniu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy partiami masę kokosową.

Wykonanie:
Zimny biszkopt przecinamy na dwa równe blaty. Spodni biszkopt smarujemy dżemem, wykładamy 3/4 masy kokosowej. Przykładamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch smarujemy resztą masy i oprószamy podprażanym kokosem. Chłodzimy w lodówce.



4 komentarze:

Printfriendly