Cappuccino Whoopie Pies
Pyszne ciasteczka które na pewno zasmakują kawoszom. Chociaż nie tylko. Polecam bo warto.
Składniki na około 20 sztuk:
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 2 łyżki ulubionej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka wrzącej wody
- 125 g miękkiego masła
- 115 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 160 ml maślanki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, kakao i sodę przesiewamy. Kawę zalewamy wodą.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy jajko. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kawę i maślankę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcję ciasta (wielkość orzecha włoskiego) lub łyżką wykładamy porcję ciasta w odstępach około 5 cm.
Ciastka pieczemy około 10 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na krem:
- 250 g serka kremowego typu philadelphia
- 45 g cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 180 ml śmietanki kremówki 36 %
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.
Wykonanie:
Na jedno ciasteczko wyciskamy porcję kremu. Przykrywamy drugim ciastkiem. Z resztą postępujemy tak samo. Gotowe Whoopie Pies oprószamy cukrem pudrem lub kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz