29.04.2015

Cappuccino Whoopie Pies


Pyszne ciasteczka które na pewno zasmakują kawoszom. Chociaż nie tylko. Polecam bo warto.








Składniki na około 20 sztuk:

  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 2 łyżki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 125 g miękkiego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 160 ml maślanki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, kakao i sodę przesiewamy. Kawę zalewamy wodą.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy jajko. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kawę i maślankę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcję ciasta (wielkość orzecha włoskiego) lub łyżką wykładamy porcję ciasta w odstępach około 5 cm. 
Ciastka pieczemy około 10 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:
  • 250 g serka kremowego typu philadelphia
  • 45 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 180 ml śmietanki kremówki 36 %
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.

Wykonanie:
Na jedno ciasteczko wyciskamy porcję kremu. Przykrywamy drugim ciastkiem. Z resztą postępujemy tak samo. Gotowe Whoopie Pies oprószamy cukrem pudrem lub kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly