01.04.2015

Mazurek migdałowy


Zapraszam na jeszcze jeden mazurek w tym sezonie :) Tym razem na cieście kruchym i z pysznym kremem migdałowym.








Składniki:

  • 100 g masła
  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru
  • żółtko
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy aż połączą się w gładką i jednolitą kulę. Ciasto przekładamy na folię spożywczą, owijmy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy ostrym nożem kształt pisanki. Z reszty ciasta robimy brzeg mazurka. Całość przenosimy na blaszkę.
Ponownie umieszczamy ciasto w lodówce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. 

Ciasto przed pieczeniem nakłuwamy widelcem aby podczas pieczenia nie wyrosło. Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.

Składniki na krem:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto

Dodatkowo:

  • uprażone płatki migdałowe

Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder i amaretto ubijamy na gęstą masę.

Wykonanie:

Wierzch zimnego ciasta smarujemy kremem. Wierzch posypujemy uprażonymi migdałami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly