Mazurek migdałowy
Zapraszam na jeszcze jeden mazurek w tym sezonie :) Tym razem na cieście kruchym i z pysznym kremem migdałowym.
Składniki:
- 100 g masła
- 175 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru
- żółtko
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy aż połączą się w gładką i jednolitą kulę. Ciasto przekładamy na folię spożywczą, owijmy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy ostrym nożem kształt pisanki. Z reszty ciasta robimy brzeg mazurka. Całość przenosimy na blaszkę.
Ponownie umieszczamy ciasto w lodówce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C.
Ciasto przed pieczeniem nakłuwamy widelcem aby podczas pieczenia nie wyrosło. Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
Składniki na krem:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka amaretto
Dodatkowo:
- uprażone płatki migdałowe
Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder i amaretto ubijamy na gęstą masę.
Wykonanie:
Wierzch zimnego ciasta smarujemy kremem. Wierzch posypujemy uprażonymi migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz