13.04.2015

Makaroniki z dżemem


Do makaroników użyłam dżemu porzeczkowego chociaż

możecie użyć Waszego ulubionego ale moim zdaniem najlepszy będzie taki kwaskowy który zrównoważy słodki smak makaroników.








Składniki na około 35 makaroników:

  • 2 białka
  • 110 g drobnego cukru
  • 125 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • dżem porzeczkowy

Rozgrzewamy piekarnik do 120 C. Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier. Miksujemy aż masa będzie szklista i sztywna a cukier nie będzie wyczuwalny. Do masy dodajemy migdały i mąkę w dwóch partiach za każdym razem delikatnie mieszamy. 
Masę nakładamy na papier przy pomocy małej łyżki do lodów lub szprycy (nakładając ilość wielkości orzecha włoskiego). W środku robimy wgłębienie mocząc palec w wodzie.
W środku umieszczamy dżem około 1/3 łyżeczki.
Makaroniki pieczemy około 1 godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly