Makaroniki z dżemem
Do makaroników użyłam dżemu porzeczkowego chociaż
możecie użyć Waszego ulubionego ale moim zdaniem najlepszy będzie taki kwaskowy który zrównoważy słodki smak makaroników.
Składniki na około 35 makaroników:
- 2 białka
- 110 g drobnego cukru
- 125 g mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki pszennej
- dżem porzeczkowy
Rozgrzewamy piekarnik do 120 C. Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier. Miksujemy aż masa będzie szklista i sztywna a cukier nie będzie wyczuwalny. Do masy dodajemy migdały i mąkę w dwóch partiach za każdym razem delikatnie mieszamy.
Masę nakładamy na papier przy pomocy małej łyżki do lodów lub szprycy (nakładając ilość wielkości orzecha włoskiego). W środku robimy wgłębienie mocząc palec w wodzie.
W środku umieszczamy dżem około 1/3 łyżeczki.
Makaroniki pieczemy około 1 godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz