Runo leśne
Dzisiaj zielono. Świętujemy dzień ziemi :) A więc będzie kawałek lasu. Co do ciasta jest delikatne, wilgotne, bardzo smaczne. Przy przygotowaniach bałam się że będzie miało posmak szpinaku. Ale nie, przy najmniej ja go w ogóle nie wyczuwam. Polecam.
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 185 g mąki krupczatki
- 60 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, osobno białka i żółtka
- 205 g drobnego cukru
- 180 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Szpinak mielimy malakserem na gładką masę.
Mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka i olej. Na końcu dodajemy mąkę, szpinak i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia się składników.
Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 1 godziny do tzw suchego patyczka.
Studzimy ciasto na metalowej kratce.
Po ostygnięciu ścinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy.
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
Blat ciasta kładziemy na paterze. Na cieście wykładamy krem. A wierzch posypujemy rozdrobnionym ciastem.
Komentarze
Prześlij komentarz