Tort 3 smaki. Najlepszy.


Ten oto torcik upiekłam na niedawno obchodzoną moją i mojego męża rocznicę ślubu ( 11 lat minęło). Tort jest obłędnie smaczny i jeden z najlepszych (jak nie najlepszy) jaki do tej pory piekłam. Cudownie łączą się tu smaki kakaowy, kawowy i karmelowy. Takie moje 3 K. I tak go nazwiemy :)






Składniki na biszkopt I:
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g  kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
  • 60 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier na końcu dodajemy żółtka.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę w trzech partiach. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt studzimy w formie. Zimne ciasto oddzielamy od rantów torownicy ostrym nożykiem.
Zimny biszkopt dzielimy na 3 równe blaty.

Składniki na biszkopt II:
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g kawy cappuccino w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
  • 60 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier na końcu dodajemy żółtka.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę w trzech partiach. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt studzimy w formie. Zimne ciasto oddzielamy od rantów torownicy ostrym nożykiem.
Zimny biszkopt dzielimy na 3 równe blaty.

Składniki na krem:
  • 700 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 200 g karmelu w puszce
  • 2 łyżki Baileys (likieru kawowego)
  • pół słoiczka dżemu porzeczkowego
Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy na gęsty krem.
Krem dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajmy likier i miksujemy do połączenia się składników do większej dodajemy karmel i też miksujemy do połączenia się składników. 

Wykonanie:

Pierwszy blat biszkoptu kakaowego kładziemy na paterze. Biszkopt smarujemy cienko dżemem porzeczkowym następnie wierzch smarujemy 1/3 kremu kawowego. Przykrywamy pierwszym biszkoptem kawowym, ponownie dżem i 2-3 łyżki kremu karmelowego. Biszkopt kakaowy, dżem, 1/2 część kremu kawowego, biszkopt kawowy. I tak na przemiennie postępujemy z resztą ciasta i kremów. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem karmelowym. Ozdabiamy np truskawkami.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty