Rolada czekoladowa
Składniki:
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 110 g drobnego cukru
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki drobnego cukru, dodatkowo
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę siekamy na bardzo małe kawałki.
Żółtka ubijamy z cukrem na bardzo jasną pianę. Do piany dodajemy 2 łyżki gorącej wody, posiekaną czekoladę i przesianą mąkę. Mieszamy.
Białka ubijmy na sztywną pianę, dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy biszkopt około 12 minut na złoty kolor.
W między czasie czystą ściereczkę posypujemy równomiernie dodatkowym cukrem.
Biszkopt przekładamy na ściereczkę. Delikatnie odrywamy papier. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką tworząc roladę. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia ciasta.
Składniki na krem:
- 180 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.
Wykonanie:
Zimną roladę rozwijamy. Na wierzchu równomiernie smarujemy krem (2 łyżki kremu odkładamy do dekoracji). Ponownie zwijamy roladę. Roladę ozdabiamy resztą kremu posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Wspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje ;)
Usuńpięknie wygląda,pewnie i dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuń