21.04.2015

Rolada czekoladowa

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną roladę z czekoladą a do tego bita śmietana. Coś wspaniałego.






Składniki:
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 110 g drobnego cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki drobnego cukru, dodatkowo
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Blaszkę o wymiarach 23 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę siekamy na bardzo małe kawałki.
Żółtka ubijamy z cukrem na bardzo jasną pianę. Do piany dodajemy 2 łyżki gorącej wody, posiekaną czekoladę i przesianą mąkę. Mieszamy.
Białka ubijmy na sztywną pianę, dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy biszkopt około 12 minut na złoty kolor.
W między czasie czystą ściereczkę posypujemy równomiernie dodatkowym cukrem.
Biszkopt przekładamy na ściereczkę. Delikatnie odrywamy papier. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką tworząc roladę. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia ciasta.

Składniki na krem:

  • 180 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.

Wykonanie:

Zimną roladę rozwijamy. Na wierzchu równomiernie smarujemy krem (2 łyżki kremu odkładamy do dekoracji). Ponownie zwijamy roladę. Roladę ozdabiamy resztą kremu posypujemy wiórkami czekoladowymi.






3 komentarze:

Printfriendly