Warkocze dyniowe z pekanami
Dzisiaj ciąg dalszy z wypiekami z użyciem puree z dyni. Tym razem zapraszam do wypróbowania słodkich warkoczyków z pyszną chrupiącą skórką i orzeszkami, która tutaj nadaje fajny charakter.
Składniki:
- 370 g mąki pszennej
- 110 ml letniego mleka
- 15 g drożdży
- 100 g cukru
- 100 g dyniowego puree
- 45 g miękkiego masła
- 1 jajko
- roztrzepane jajko
- 100 g pekanów posiekanych na drobne kawałki
- cukier demerara
Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy resztę składników i zaczyn. Miksujemy na gładkie elastyczne ciasto przy pomocy haka (ciasto można zagnieść ręcznie).
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na oprószony mąką blat. Ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na około 5 równych części. Każdą część ponownie dzielimy na 3 części. Z każdej robimy wałeczek. Następnie splatamy warkocz który przekładamy na blaszkę. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo.
Warkocze przykrywamy lnianą ściereczką, odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.
Warkocze przykrywamy lnianą ściereczką, odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pekanami i posypujemy cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz