15.10.2014

Warkocze dyniowe z pekanami


Dzisiaj ciąg dalszy z wypiekami z użyciem puree z dyni. Tym razem zapraszam do wypróbowania słodkich warkoczyków z pyszną chrupiącą skórką i orzeszkami, która tutaj nadaje fajny charakter. 



Składniki:
  • 370 g mąki pszennej
  • 110 ml letniego mleka
  • 15 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g dyniowego puree
  • 45 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Dodatkowo: 
  • roztrzepane jajko
  • 100 g pekanów posiekanych na drobne kawałki
  • cukier demerara
Przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Roztrzepujemy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy resztę składników i zaczyn. Miksujemy na gładkie elastyczne ciasto przy pomocy haka (ciasto można zagnieść ręcznie). 
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.

Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na oprószony mąką blat. Ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na około 5 równych części. Każdą część ponownie dzielimy na 3 części. Z każdej robimy wałeczek. Następnie splatamy warkocz który przekładamy na blaszkę. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo. 

Warkocze przykrywamy lnianą ściereczką, odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. 
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pekanami i posypujemy cukrem.
Warkocze pieczemy około 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce. W środek wkładamy połówkę pekana.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly