08.10.2014

Makaroniki poziomkowe

 Dzisiaj chcę Was serdecznie zaprosić na makaroniki które ostatnio królowały w mojej kuchni. Już od dawna chciałam je zrobić ale zawsze bałam się za nie zabierać. Jak się okazało strach ma wielkie oczy :) W ostatnim czasie wypróbowałam kilka przepisów z lepszym i gorszym rezultatem. Niektóre wylądowały nawet w koszu. Najlepiej pracowało mi się z przepisem Lorraine Pascale z książki Baking made easy. Przepis jest na bazie bezy włoskiej czyli przyda się termometr cukierniczy do wykonania syropu, jeśli go nie posiadacie to pod powiem że syrop będzie gotowy jeśli cukier całkowicie się rozpuści. Bardzo zachęcam. 



Składniki na około 20 makaroników:
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 125 g cukru pudru
  • 40 g białek
  • 2 łyżki wody
  • 110 g cukru
  • 50 g białek
  • różowy barwnik spożywczy
Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Migdały umieszczamy w malakserze dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy.
Zmielone migdały przesiewamy do miski. Dodajemy 40 g białek i wszystko razem mieszamy (powstanie gęsta masa). 

Wodę i cukier umieszczamy w małym garnuszku na małej mocy palnika. Podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści a temperatura syropu będzie miała 118 C° 

Białka (50 g) zaczynamy ubijać na sztywną pianę gdy temperatura syropu będzie w granicach 100 C°.
Gdy piana będzie już bardzo sztywna zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy syrop prosto na białka*. Gdy wlejemy już wszystko zwiększamy ponownie obroty miksera i miksujemy aż masa troszkę przestygnie.
Ubite białka przekładamy do masy migdałowej. Dodajemy barwnik. Wszystko delikatnie mieszamy do momentu aż masa będzie charakterystycznie lała się z łyżki przypominając wstążkę.

Masę przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Makaroniki wyciskamy o średnicy około 3,5- 4 cm w odstępach około 3 cm.
Tak przygotowane makaroniki pozostawiamy na około 30 minut aby wierzch przesechł. 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C°. Makaroniki pieczemy około 12-15 minut. Po całkowitym ostygnięciu odrywamy je od papieru.

Składniki na krem :
  • 80 g serka mascarpone
  • pół szklanki poziomek
  • 2 łyżki cukru pudru (można więcej do smaku)
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy na jednolitą masę.

Wykonanie:

Zimne makaroniki przekładamy kremem poziomkowym.

*jeśli syrop cukrowy wlejecie po ściance misy zaschnie się na brzegach misy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly