10.10.2014

Placek drożdżowy ze śliwkami i gruszkami z kruszonką


Kolejne ciasto drożdżowe ze śliwkami tylko że tym razem z dodatkiem gruszek i pysznej kruszonki. Owoce układamy w szachownicę. U mnie niewidoczna przykryła ją duża ilość kruszonki tak przez nas lubianą. Bardzo polecam. 




Składniki :
  • 375 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g masła
Mąkę przesiewamy do miski. Skruszamy drożdże, wlewamy mleko i dodajemy cukry. Mieszamy dobierając trochę mąki aby po wymieszaniu masa miała gęstość kwaśnej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Blaszkę o bokach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, suszymy i przecinamy na 6- 8 części. Gruszki obieramy, przecinamy na pół. Wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na małe cząstki.
Przygotowujemy kruszonkę.

Składniki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 60 g masła
Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy między palcami.
Gdy ciasto wyrosło wykładamy je na oprószony mąką blat. Zagniatamy. Wałkujemy i przenosimy do blaszki. Na wierzchu układamy szachownicę z owoców. Wierzch posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly