06.10.2014

Beziki kokosowe

s
Pyszne beziki z nutką kokosa. Będą wspaniałym deserem same w sobie ale również świetne jako dodatek do różnych deserów.

Składniki na około 30 bezików:


  • 2-3 łyżki kokosu
  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego


Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 100 C°.

Wiórki kokosowe prażymy na lekko brązowy kolor.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy po łyżce cukier. Bezę miksujemy aż będzie lśniąca i sztywna. Następnie dodajemy sok z cytryny i ekstrakt kokosowy, miksujemy do połączenia się składników.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy beziki na wcześniej przygotowane blaszki.
Wierzch posypujemy uprażonym kokosem.
Bezy suszymy około 1,5 godziny ale najlepiej sprawdzić próbując jednego. W razie konieczności przedłużyć czas suszenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly