29.10.2014

Rogale marcińskie


Przyznam że nigdy nie próbowałam prawdziwego rogala Marcińskiego. A więc nie mogę napisać że moje są najlepsze. Ale powiem  że moje wyszły przepyszne. Nie trzymałam się ściśle jakiegoś przepisu bo jest tyle że można oszaleć chcąc jakiś wybrać. 
 Jest przy nich troszkę pracy. No może nie dużo ale przygotowanie wiąże się z czasem które ciasto musi spędzać w lodówce. U mnie dla ułatwienia pracy masa makowa powstała dzień wcześniej.
Zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu.




Składniki na 12 rogali:

Składniki na masę makową:
  • 200 g białego maku
  • 40 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 40 g masła
  • 125 g miodu
  • 150 g cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • aromat migdałowy
  • 2 jajka 
  • 50 g pokruszonych biszkoptów 
Mak płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok 30 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy i mielimy 3 razy.
Rodzynki i kandyzowaną skórkę kroimy na drobne cząstki.
W garnku topimy masło, dodajemy miód, cukier, posiekane rodzynki, skórkę pomarańczową, migdały i aromat. Wszystko podgrzewamy chwilę, następnie dodajemy mak i wszystko smażymy  około 5-10 minut. Często mieszamy aby uniknąć przypalenia. Studzimy. Dodajemy pokruszone biszkopty i pojedyńczo jajka za każdym razem mieszamy do połączenia się składników.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 15 g  świeżych drożdży
  • 60 cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 g zamrożonego masła 
Mąkę przesiewamy do dużej misy lub misy miksera. Robimy zaczyn ze 100 ml mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki. Zaczyn odstawiamy na 15 minut.
Jajko, żółtko i resztę cukru miksujemy na jasną  puszystą masę.

Do mąki wlewamy zaczyn, ubite jajka, sól i masło. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne ciasto (nie powinno się kleić)
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Zamrożone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie takie masło umieszczamy w lodówce.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat. Zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Zimne masło wykładamy na 2/3 powierzchni prostokąta (1/3 ciasta powinna być bez masła).
Ciasto składamy zaczynając od strony która jest bez masła, składamy je do środka. Następnie część z masłem kładziemy na części bez masła (powinniśmy mieć warstwę ciasta, masła, ciasta, masła i ciasta). Boki zlepiamy. Dociskamy i ponownie wałkujemy w kształt prostokąta. Składamy ponownie w taki sam sposób jak poprzednio. Ciasto umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie rozwałkowujemy i składamy jak poprzednio. Czynności powtarzamy 3 razy.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach  60 cm (podstawy trójkątów) x 25 cm (wysokość trójkątów) .  Następnie wycinamy trójkąty o podstawie około 10 cm i wysokości 25 cm.
Na powierzchni powycinanych trójkątów rozsmarowujemy masę makową. Podstawę trójkąta nacinamy na około 3 cm i zwijamy w kształt rogala.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia na którym układamy rogale w sporych odstępach i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie rogale pieczemy w temperaturze 180 C° na złoto brązowy kolor, około 20 minut.
Studzimy. Zimne smarujemy lukrem.

Składniki na lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wrzącej wody
Cukier łączymy z wodą.

Dodatkowo:
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych 
Wykonanie:

Zimne rogale smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami.






2 komentarze:

Printfriendly