07.10.2014

Tort czekoladowy z niespodzianką


Tort urodzinowy mojego syna który prosił o "czekoladowy kolorowy tort":) . Tort jest bardzo czekoladowy dlatego postanowiłam go wzbogacić o małą niespodziankę, coś chrupiącego. Wybrałam m&msy z orzeszkami. Świetnie wyglądały i oczywiście przełamywały mocno czekoladowy smak ciasta. A jaki uśmiech wywoływały na twarzach dzieci gdy po przekrojeniu wysypywały się kolorowe cukierki.





Składniki na ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 80 g czekolady
  • 70 g kakao
  • 260 g jasnego brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 180 ml kwaśnej śmietany

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Spody dwóch blaszek o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Mąkę pszenną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło umieszczamy w małym garnuszku, podgrzewamy do roztopienia. Dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Masę odkładamy do lekkiego przestygnięcia.
Jajka z cukrem ubijamy na jasną puszystą masę. Do ubitych jajek wlewamy masę czekoladową. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy w 3 etapach śmietanę i przesianą mąkę. Za każdym razem dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie rożne części które przelewamy do tortownic. Wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut.
Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce. Zimne ciasta dzielimy na dwa równe blaty.

Czekoladowe ganashe:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła

Śmietanę umieszczamy w małym garnuszku podgrzewamy aż będzie bardzo gorąca a na ściankach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Garnuszek zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę składników. Mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia masy.

Dodatkowo:

  • kolorowe cukierki

Wykonanie:

W dwóch blatach ciasta wycinamy okrągłą dziurę (ja zrobiłam to przy pomocy szklanki). 
Pierwszy cały blat kładziemy na talerzu lub paterze następnie kremem smarujemy wierzch ciasta ale tylko tam gdzie będzie stykał się z blatem z dziurką. Na krem przykładamy pierwszy krążek z dziurą, smarujemy go kremem, następnie drugi krążek ciasta z dziurą. Wierzch krążka smarujemy kremem do środka wsypujemy cukierki. Następnie przykładamy cały krążek ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. 





5 komentarzy:

  1. piękny tort :) czy to ciasta da radę utrzymać lukier plastyczny? chodzi m dokładnie o obłożenie całego tortu tą masą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak ten tort na pewno utrzyma masę cukrową.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Dziękuje za odpowiedź, no to we wtorek wypróbuje przepis. Dziękuję za inspiracje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny. jak wygląda tak na pewno smakuje

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly