09.10.2014

Ciasto cytrynowe ze śliwkami


Delikatne i aromatyczne ciasto nasączone syropem ze śliwkami bez mąki pszennej którą tutaj zastępuje mąka kukurydziana (polenta) mielone migdały i kokos. Bardzo polecam.


Składniki :
  • około 1200 g śliwek
  • 110 g cukru 
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Śliwki myjemy, przecinamy na pół wyjmujemy pestki. Każdą połówkę przecinamy jeszcze raz na pół.
Śliwki, cukier, otartą skórkę i ekstrakt umieszczamy w garnku który stawiamy na małym ogniu. Dusimy około 10 minut aż śliwki zaczną mięknąć. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 5 minut do momentu syrop zgęstnieje. Studzimy. Około 1/3 śliwek umieszczamy na sicie i odsączamy.

Składniki:
  • 110 g prażonych płatków migdałowych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 125 g mąki kukurydzianej (polenty)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 220 g drobnego cukru
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 4 jajka
  • 60 ml limoncello
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C°. Papierem do pieczenia wykładamy tortownicę o średnicy 22 cm.
Migdały mielimy w malakserze. Przesypujemy je do miski, dodajemy kokos, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy suche składniki, otartą skórkę i limoncello. Mieszamy do połączenia się składników.
Połowę ciasta wykładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy odsączone śliwki które przykrywamy resztą masy.
Pieczemy około 75 minut do tzw suchego patyczka.
Na wierzch wykładamy śliwki wierzch posypujemy cukrem pudrem.





1 komentarz:

  1. Jeśli ktoś lubi to będzie się czuł jak na królewskiej uczcie -Już sam wygląd o tym świadczy -

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly