14.10.2014

Słodkie bułeczki dyniowe


Pyszne słodkie bułeczki. Swój piękny kolor zawdzięczają dodatkowi puree z dyni. Świetnie smakują z masłem i dżemem i szklanką mleka. Polecam. 

Składniki na zaczyn:
  • 55 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 15 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Roztrzepujemy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Składniki:
  • 710 g mąki pszennej
  • 170 ml letniego mleka
  • 180 g jasnego brązowego cukru
  • 200 g dyniowego puree
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 jajko
Dodatkowo: 
  • roztrzepane jajko
  • pekany
Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy resztę składników i zaczyn. Miksujemy na gładkie elastyczne ciasto przy pomocy haka (ciasto można zagnieść ręcznie). 
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.

Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na oprószony mąką blat. Ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na około 20 równych części. Z każdej lepimy zgrabną bułeczkę, ostrym nożem nacinamy około 8 razy aż do samego spodu  (uważamy aby nie przeciąć środka). W środku robimy dziurkę. Przykrywamy lnianą ściereczką, odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułeczki. 
Pieczemy bułeczki około 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce. W środek wkładamy połówkę pekana.


1 komentarz:

Printfriendly