09.10.2014

Makaroniki cytrynowe

Tym razem makaroniki cytrynowe. Pyszne. Słodycz bezowych makaroników przełamana jest kwaskowym lemon curdem.



Składniki na około 20 makaroników:
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 125 g cukru pudru
  • 40 g białek
  • 2 łyżki wody
  • 110 g cukru
  • 50 g białek
  • żółty barwnik spożywczy
Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Migdały umieszczamy w malakserze dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy.
Zmielone migdały przesiewamy do miski. Dodajemy 40 g białek i wszystko razem mieszamy (powstanie gęsta masa). 

Wodę i cukier umieszczamy w małym garnuszku na małej mocy palnika. Podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści a temperatura syropu będzie miała 118 C° 

Białka (50 g)zaczynamy ubijać na sztywną pianę gdy temperatura syropu będzie w granicach 100C°.
Gdy piana będzie już bardzo sztywna zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy syrop prosto na białka*. Gdy wlejemy już wszystko zwiększamy ponownie obroty miksera i miksujemy aż masa troszkę przestygnie.
Ubite białka przekładamy do masy migdałowej. Dodajemy barwnik. Wszystko delikatnie mieszamy do momentu aż masa będzie charakterystycznie lała się z łyżki przypominając wstążkę.

Masę przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Makaroniki wyciskamy o średnicy około 3,5- 4 cm w odstępach około 3 cm.
Tak przygotowane makaroniki pozostawiamy na około 30 minut aby wierzch przesechł. 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C°. Makaroniki pieczemy około 12-15 minut. Po całkowitym ostygnięciu odrywamy je od papieru.

Składniki na masę:
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki lemon curd
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.

Wykonanie:
Na spodni makaronik wykładamy około łyżeczkę masy cytrynowej. Przekładamy drugim makaronikiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly