Babeczki "Mumie"
Moja już chyba ostatnia propozycja dla Was na Halloween. Mam nadzieję ze się spodoba :)
Składniki na 12 babeczek:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 jajka
- ekstrakt waniliowy
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Czekoladowy krem maślany:
- 30 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka śmietany kremówki lub mleka
Dodatkowo:
- 200 g masy cukrowej
- barwnik spożywczy (czarny)
Wykonanie:
Zimne babeczki smarujemy cienko kremem. Na środku umieszczamy oczka. Resztę "twarzy" owijamy paseczkami z masy cukrowej. Boki obcinamy nożyczkami. Na końcu barwnikiem malujemy źrenice.
Genialne! :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje. Chociaż podpatrzone w internecie :)
OdpowiedzUsuń