23.10.2014

Babeczki "Mumie"

  
Moja już chyba ostatnia propozycja dla Was na Halloween. Mam nadzieję ze się spodoba :)






Składniki na 12 babeczek:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • ekstrakt waniliowy
Piekarnik rozgrzewamy do 155 C°. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Czekoladowy krem maślany:
  • 30 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki lub mleka
Masło umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na jasną puszystą masę. W między czasie przesiewamy cukier puder i kakao. Do masła dodajemy przesiany cukier puder oraz kakao, ekstrakt waniliowy. Miksujemy około 5 minut (w razie potrzeby dodajemy śmietankę).

Dodatkowo:
  • 200 g masy cukrowej
  • barwnik spożywczy (czarny) 
Z masy cukrowej robimy kuleczki i formujemy w kształt oczka. Resztę masy wałkujemy na grubość około 1 mm. Tniemy na paseczki o szerokości około 5 mm.

Wykonanie:
Zimne babeczki smarujemy cienko kremem. Na środku umieszczamy oczka. Resztę "twarzy" owijamy paseczkami z masy cukrowej. Boki obcinamy nożyczkami. Na końcu barwnikiem malujemy źrenice. 




2 komentarze:

Printfriendly