27.10.2014

Ciasteczka mocno kakaowe z nutellą


Pyszne ciasteczka mocno kakaowe których smak równoważy słodki smak kremu czekoladowo-orzechowego. Same ciasteczka są delikatne, bardzo kruche. Mi najbardziej smakowały same bez kremu. Smak ciasteczek można porównać do smaku dobrej jakości gorzkiej czekolady.
Natomiast reszcie rodziny smakowały przełożone kremem. Bardzo polecam.


Składniki na 17 ciasteczek o średnicy 5 cm:

  • 125 g masła
  • 55 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników w kulę (można zagnieść ciasto ręcznie). Ciasto przekładamy na folię spożywczą, owijamy i umieszczamy w lodówce na godzinę. 

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Po godzinie czasu ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy krążki o średnicy 5 mm i układamy na blaszkach w odstępach 2-3 cm.
Skrawki ciasta powtórnie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy krążki (jeśli będzie się bardzo lepiło wkładamy ciasto do lodówki na 10 minut).  
Blaszki z ciastkami wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Dodatkowo:

  • pół słoiczka kremu czekoladowo- orzechowego np. nutelli

Wykonanie:
Zimne ciasteczka przekładamy kremem.




2 komentarze:

Printfriendly