11.10.2014

Babka limonkowa z owocami lata

Bardzo smaczna i aromatyczna babka. Chociaż to zwykłe ciasto ucierane świeżości i lekkości nadaje jej limonka oraz kokos.



Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 185 g masła
  • 330 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • otarta skórka z 2 limonek
  • sok z 1 limonki
  • 80 ml maślanki
  • 45 ml mleka kokosowego
  • 150 g mrożonych owoców
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę z kokosem oraz otartą skórkę z limonek, sok, maślankę, mleko kokosowe. Wszystko razem mieszamy. Na końcu wsypujemy mrożone owoce. Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy. Pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka.
Pierwsze 5 minut ciasto studzimy we formie następnie przekładamy ciasto na metalową kratkę.
Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną i owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly