Babeczki "Pole dyniowe"
Moja kolejna propozycja na nadchodzące Halloween. Tym razem będzie mniej strasznie.
Składniki na 12 babeczek:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 jajka
- ekstrakt waniliowy
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Czekoladowy krem maślany:
- 120 g miękkiego masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1-2 łyżki śmietany kremówki lub mleka
Dodatkowo:
- około 10 ciastek oreo
- około 300 g masy cukrowej
- barwniki (pomarańczowy i zielony)
Masę cukrową dzielimy po 200 i 100 g .Większą zabarwiamy na pomarańczowy kolor, mniejszą na zieloną. Z pomarańczowej lepimy kuleczki wykałaczką robimy wgłębienia charakterystyczne dla dyni. Z zielonej masy cukrowej lepimy listki i robimy sprężynki ( robimy wężyk o średnicy około 2 mm długości 4- 5 cm, wężyk nawijamy na wykałaczkę).
Do dyń za pomocą wody (delikatnie smarujemy wierzch) przyklejamy sprężynki i listki.
Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu . Krem zanurzamy w rozkruszonych ciasteczkach. Na wierzchu kładziemy dynię.
Komentarze
Prześlij komentarz