22.10.2014

Babeczki "Pole dyniowe"


Moja kolejna propozycja na nadchodzące Halloween. Tym razem będzie mniej strasznie. 






Składniki na 12 babeczek:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • ekstrakt waniliowy
Piekarnik rozgrzewamy do 155 C°. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Czekoladowy krem maślany:
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki lub mleka
Masło umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na jasną puszystą masę. W między czasie przesiewamy cukier puder i kakao. Do masła dodajemy przesiany cukier puder oraz kakao, ekstrakt waniliowy. Miksujemy około 5 minut (w razie potrzeby dodajemy śmietankę).

Dodatkowo:
  • około 10 ciastek oreo
  • około 300 g masy cukrowej
  • barwniki (pomarańczowy i zielony)
Ciastka pozbawiamy kremu. Rozkruszamy. 
Masę cukrową dzielimy po 200 i 100 g .Większą zabarwiamy na pomarańczowy kolor, mniejszą na zieloną. Z pomarańczowej lepimy kuleczki wykałaczką robimy wgłębienia charakterystyczne dla dyni. Z zielonej masy cukrowej lepimy listki i robimy sprężynki ( robimy wężyk o średnicy około 2 mm długości 4- 5 cm, wężyk nawijamy na wykałaczkę).
Do dyń za pomocą wody (delikatnie smarujemy wierzch) przyklejamy sprężynki i listki.

Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu . Krem zanurzamy w rozkruszonych ciasteczkach. Na wierzchu kładziemy dynię.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly