07.05.2014

Tartaletki z czekoladowym ganache z migdałami

Pyszne tartaletki z kremem z gorzkiej czekolady z dodatkiem amaretto i prażonych migdałów. Pamiętajcie aby użyć naprawdę dobrej jakości czekoladę. Niebo w gębie jak to się mówi :) Ciasto kruche jest plastyczne. Z podanego przepisu można upiec jedną tartę o średnicy 26 cm.





Składniki na 8 tartaletek:
  • 120 g masła
  • 1 białko
  • 45 g drobnego cukru
  • 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do połączenia się składników (można zagnieść ciasto ręcznie).  Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i wykładamy nim formy na tartaletki. Foremki z ciastem umieszczamy w lodówce na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 -200 C°.
Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut. Ciasto wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce.

Składniki na czekoladowe ganasz :
  • 130 g ciemnej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki amaretto
Dodatkowo:
  • prażone płatki migdałów
Czekoladę łamiemy na małą kostkę umieszczamy ją w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy śmietanę i amaretto. Całość podgrzewamy na małym ogniu (pamiętając aby wrząca woda nie dotykała dna naczynia w którym topimy czekoladę) do połączenia się składników i powstania gęstego kremu. 
Krem czekoladowy umieszczamy w tartaletkach. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly