Tartaletki z czekoladowym ganache z migdałami
Pyszne tartaletki z kremem z gorzkiej czekolady z dodatkiem amaretto i prażonych migdałów. Pamiętajcie aby użyć naprawdę dobrej jakości czekoladę. Niebo w gębie jak to się mówi :) Ciasto kruche jest plastyczne. Z podanego przepisu można upiec jedną tartę o średnicy 26 cm.
Składniki na 8 tartaletek:
- 120 g masła
- 1 białko
- 45 g drobnego cukru
- 200 g mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do 190 -200 C°.
Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut. Ciasto wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce.
Składniki na czekoladowe ganasz :
- 130 g ciemnej czekolady
- 150 g śmietany kremówki
- 2 łyżki amaretto
- prażone płatki migdałów
Komentarze
Prześlij komentarz