16.05.2014

Ciasto miodowe z kremem z kaszy mannej


Dzisiaj zapraszam na ciasto które pamiętam z dzieciństwa. Kruche ciasto z miodem przełożone masą z kaszy mannej . Pyszne. 









Składniki:

  • 375 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do połączenia się składników (można zagnieść ciasto ręcznie). Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
W międzyczasie blaszkę o bokach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, pieczemy na złoty kolor. Z pozostałymi częściami postępujemy tak samo.

Składniki na krem:

  • 375 ml (1,5 szklanki) mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kaszy mannej

Dodatkowo:

  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy grysik i gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. 
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie małymi porcjami dodajemy ostudzoną masę grysikową. Miksujemy na puszystą masę.

Wykonanie:

Blaty ciasta przekładam kremem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly