Ciasto miodowe z kremem z kaszy mannej
Dzisiaj zapraszam na ciasto które pamiętam z dzieciństwa. Kruche ciasto z miodem przełożone masą z kaszy mannej . Pyszne.
Składniki:
- 375 g mąki
- 150 g masła
- 100 g miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do połączenia się składników (można zagnieść ciasto ręcznie). Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
W międzyczasie blaszkę o bokach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, pieczemy na złoty kolor. Z pozostałymi częściami postępujemy tak samo.
Składniki na krem:
- 375 ml (1,5 szklanki) mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kaszy mannej
Dodatkowo:
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy grysik i gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie małymi porcjami dodajemy ostudzoną masę grysikową. Miksujemy na puszystą masę.
Wykonanie:
Blaty ciasta przekładam kremem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz