01.05.2014

Chałka kakaowa


Najlepsza chałka jaką do tej pory robiłam (i jadłam). Jest pyyyszna. Z masełkiem i ulubionym dżemem. 
Bardzo polecam. 
Jedyny błąd jaki popełniłam to upiekłam jedną z całej ilości ciasta i była ogromna :) 








Składniki na dwie chałki :
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 jajko
  • 50 g masła roztopionego i przestudzonego
  • szczypta soli
Do mleka dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Roztrzepujemy i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę, kakao, jajko, masło, sól i zaczyn umieszczamy w misie miksera. Miksujemy przy pomocy haka na gładką elastyczną masę (staramy się nie dodawać więcej mąki ).
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę czasu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wykładamy na lekko oprószony blat. Ciasto dzielimy na dwie części (dwie chałki ) Pierwszą część dzielimy ponownie na 3 równe części.  Każdą część formujemy w kształt wałka i splatamy w warkocz. Chałkę przenosimy na blaszkę i odstawiamy do napuszenia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Z drugą częścią postępujemy tak samo. 

Składniki na kruszonkę:
  • 25 g mąki pszennej
  • 10 g masła
  • 10 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki rozcieramy między palcami.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. 
Pieczemy około 40 minut na złoto brązowy kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly