08.05.2014

Bananowe ciasto z białą czekoladą


Ostatnio u mnie w domu królują wypieki z bananami. Dzisiaj z dodatkiem kawałków białej czekolady.


Ciasto pyszne, delikatne, puszyste, wilgotne. Bardzo polecam. I pamiętajcie aby użyć naprawdę dojrzałych owoców, najlepsze będą z brązowymi plamkami na skórce.
 Jeśli nie macie brązowego cukru z powodzeniem można zastąpić go zwykłym białym cukrem.




Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 130 g ciemnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 75 g białej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany rozgniatamy na pure przy pomocy widelca. Dodajemy resztę składników. Mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do przygotowanej formy. 
Pieczemy około 55 minut do tzw suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly