12.05.2014

Kruche ciasto z jabłkami i migdałami

Dzisiaj zapraszam na ciasto z jabłkami. 






Składniki na kruche ciasto:
  • 120 g masła
  • 45 g drobnego cukru
  • 1 białko
  • 200 g mąki pszennej
Składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników (ciasto można zagnieść ręcznie). Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Ciasto na wałku przenosimy do formy o średnicy 26 cm. Wykładamy dno i brzegi o wysokości 3 cm  ciastem. Formę umieszczamy w lodówce na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy jabłka i biszkopt.

Dodatkowo:
  • 600 g jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • płatki migdałowe
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny i 2 łyżkami likieru pomarańczowego.

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 120 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z 2 łyżkami ciepłej wody na gładką i puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Do białek dodajemy żółtka, mąkę i 3 łyżki likieru pomarańczowego. Delikatnie mieszamy.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 C°. Formę z kruchym ciastem wyciągamy z lodówki. Spód nakłuwamy widelcem. Połowę biszkoptu wylewamy na kruche ciasto. Na biszkopcie układamy jabłka które zalewamy resztą biszkoptu. Całość posypujemy migdałami. Pieczemy około 50 minut na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly