Kruche ciasto z jabłkami i migdałami
Dzisiaj zapraszam na ciasto z jabłkami.
Składniki na kruche ciasto:
- 120 g masła
- 45 g drobnego cukru
- 1 białko
- 200 g mąki pszennej
Składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników (ciasto można zagnieść ręcznie). Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Ciasto na wałku przenosimy do formy o średnicy 26 cm. Wykładamy dno i brzegi o wysokości 3 cm ciastem. Formę umieszczamy w lodówce na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy jabłka i biszkopt.
Dodatkowo:
- 600 g jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
- płatki migdałowe
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny i 2 łyżkami likieru pomarańczowego.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 120 g cukru
- 75 g mąki pszennej
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z 2 łyżkami ciepłej wody na gładką i puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Do białek dodajemy żółtka, mąkę i 3 łyżki likieru pomarańczowego. Delikatnie mieszamy.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 C°. Formę z kruchym ciastem wyciągamy z lodówki. Spód nakłuwamy widelcem. Połowę biszkoptu wylewamy na kruche ciasto. Na biszkopcie układamy jabłka które zalewamy resztą biszkoptu. Całość posypujemy migdałami. Pieczemy około 50 minut na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz