Bananowe ciasto z orzechami włoskimi
Jeśli często zostają wam banany (tak jak u mnie ) i nie bardzo wiecie jak je wykorzystać. Mam na nie sposób. Pyszny sposób :) . Wystarczy dodać do nich kilka składników które na pewno macie w domu. Zamieszać. Wstawić do piekarnika a po godzinie cieszyć się smakiem pysznego ciasta. Do ciasta dodałam prażonych orzechów które wzbogacają smak i teksturę. Moje ciasto upiekłam w 4 mini keksówkach. Świetne ciasto np na piknik. Bardzo polecam.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 115 g jasnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 120 ml oleju
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
Orzechy prażymy na patelni kilka minut. Studzimy i siekamy na większe kawałki.
W większej misce rozgniatamy banany na puree przy pomocy widelca. Dodajemy resztę składników. Mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do keksówki i pieczemy około 55 minut do tzw suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz