13.05.2014

Tartaletki Eton Mess

Jeśli lubicie połączenia bitej śmietany , truskawek i bezy to polecam wypróbowanie poniższego przepisu.
Bardzo polecam.








Składniki na 8 tartaletek:
  • 120 g masła
  • 1 białko
  • 45 g drobnego cukru
  • 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do połączenia się składników (można zagnieść ciasto ręcznie).  Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i wykładamy nim formy na tartaletki. Foremki z ciastem umieszczamy w lodówce na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 -200 C°.
Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut. Ciasto wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę i cukier ubijamy na gęsty krem.

Dodatkowo:
  • 16 truskawek
  • 8 bez
Wykonanie:

Tartaletki napełniamy kremem. Ozdabiamy truskawkami (2 na każdą tartaletkę) i rozkruszonymi bezami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly